BiH Eng Deu  Apartmani Apartmani bosna smjestajHoteli Hoteli bosna hoteliPrivatni Smještaj Privatni smjestaj Bosna smjestajVikendice Bosna vikendice iznajmljivanje
Home
Turizam
Događaji
Dolazak
BH Mapa
Vrijeme u BiH
Predaja Oglasa
Kontakt

Pretraživač Smještaja

Tip lokacije:
Lokacija:
Naselje:
Smještaj:
Br. gostiju:
Cijena:
Sortirati po:
Pay Pal Visa Master card Amex
Gradovi
Sarajevo
Mostar
Travnik
Trebinje
Tuzla
Stolac
Banja Luka
Meðugorje
Bihać
Neum
Jajce
Visoko
Gradovi
sobe bosna

Mostar


O Mostaru


Mostar– Gospodarsko, kulturno, sveučilišno, prometno i turističko središte Hercegovine. Podignut u cvjetnoj i vinorodnoj dolini rijeke Neretve ovaj grad je kamena ruža. Njegovu blagu klimu štite planine Velež, Čabulja i Hum. Nastao je oko Starog mosta koji je podignut 1566.godine u blizini nekadašnjeg lančanog mosta. Iz tog razdoblja i kasnije ostali su vrijedni spomenici kulture. Dolaskom austro-ugarske uprave u ove krajeve zatečeni zanatski način gospodarenja i specifične društvene odnose zamjenjuje industrijsko doba i grad doživljava intenzivnu graditeljsku aktivnost.

Položaj:
Grad Mostar se nalazi na jugu Bosne i Hercegovine. On predstavlja politički, kulturni i industrijski centar hercegovačke regije.Smješten je u dolini rijeke Neretve i leži na njenim obalama. Lijeva obala je strmija i prostire se u podnožju okolnih planina. Desna obala je prostranija i ravnija i ona daruje Neretvi malu pritoku Radobolju. Na današnjoj periferiji grada nalaze se ostaci iz rimskog perioda, što nam govori o dugoj historiji i naseljenosti ovih prostora. Hercegovina je dobila naziv po srednjevjekovnom gradu i imenu Herceg Stjepana Vukčića Kosače. Navedeni grad se nalazi u Blagaju, nedaleko od Mostara, čiji prvi slojevi datiraju iz rimskog doba, kao naseobina pod imenom Bona.

Vremenska zona:
CET (Evropa)
GMT + 01:00

Klima:
umjereno kontinentalna , sa veoma toplim ljetima i blagim zimama.

Stanovnistvo:


Povrsina:

O Mostaru
Grad Mostar
Vrijeme
Mapa
Galerija slika
Smještaj
Hoteli
Moteli
Apartmani
Privatni smještaj
Ugostiteljstvo
Restorani
Picerije
Čevabdžinice
Fast Food
Izlazak
Cafe barovi
Klubovi
Diskoteke
Kina
Dolazak
Turističke agencije
Putni pravci
Lokalni prevoz
Stanje na putevima

©sobe.ba - all rights reserved    

Valid XHTML 1.1 Valid CSS!

    Copyrights     Terms & Conditions